Menstruationscyklus er helt fundamental for den kvindelige fysiologi, men vi ved ikke nok om den naturlige variation og hvordan denne variation påvirker sygdomme.
Migræne er blot et eksempel. De seneste årtier har vi fået en markant bedre forståelse af migræne og de biologiske faktorer, der spiller en rolle. Til trods for dette forbliver den høje forekomst og sværhedsgrad af migræne hos kvinder ukendt. Det er velkendt, at udsving i menstruationscyklussen påvirker migræne. Nogle personer med migræne oplever kun anfald under menstruationen, andre får hyppigere anfald under menstruationen, og andre får kun anfald uden for lutealfasen.
De underliggende biologiske mekanismer bag disse ændringer er dog stadig uklare. Hidtil har forskningen primært fokuseret på hormonerne progesteron og østrogen, som spiller en central rolle i menstruationscyklussen.
Der et behov for at forstå og undersøge migræne og menstruationscyklus i et bredere perspektiv. Dette betyder også, at menstruationscyklussen ikke bør ses som en isoleret begivenhed bestående af selve menstruationen.
Vi ønsker at undersøge menstruationscyklussen som en kontinuerlig og dynamisk proces, der påvirker alle aspekter af den kvindelige biologi. Vi kortlægger den naturlige variation i cyklussen for bedre at kunne forstå de biologiske mekanismer, der påvirker sygdomme som migræne.
Vi håber, at forskningsprojektet kan bidrage til en bedre forståelse af, hvordan menstruationscyklussen i sin helhed påvirker kvinders biologi. En bedre indsigt har potentialet til at skabe nye behandlingsparadigmer for kvinder og forbedre vilkårene både individuelt og globalt.
Projektet bygger på princippet om demokratisk, transparent og inkluderende forskning. Resultaterne vil derfor udgøre en ressource for fremtidig forskning, som kan skabe et bedre indblik i menstruationscyklussen og hvordan de forskellige variationer kan påvirke sygdomsbilledet.